A magyar Bothmer képzés története napjainkig

1991. szeptember

Martin Baker – az angliai Michael Hall Waldorf iskola testnevelő tanára és a British School of Bothmer Gymnastics (ma: Bothmer Movement International® ) felnőtt képzésének vezető tanára pihenő évében, az akkor indult magyar Waldorf tanárképzés vendégtanára volt. Solymáron, a művelődési ház nagytermében tartott az alapozó év hallgatóinak Bothmer gimnasztikát® és játékokat napi másfél órában.

1992. február

Martin ismét Magyarországra látogatott a Török Sándor Waldorfpedagógiai Alapítvány és a Prológus Színitanoda és Színiiskola közös meghívására. Több napos kurzust tartott színészeknek, a tanárképzésen tanuló diákoknak és érdeklődőknek az Almássy Téri Szabadidőközpontban és a Solymári Művelődési Házban.

1993. április  

A Pesthidegkúti Waldorf Iskola adott helyet egy újabb négy napos kurzusnak, melyet Martin vezetett. Ezen 40-45 fő volt jelen. Ezen a találkozón született meg az igény hosszabb, intenzívebb találkozok szervezésére.

július

Máriabesnyőn, a frissen felújított rendházban került megrendezésre az első egyhetes nyári tábor, körülbelül 60 fő részvételével. A Bothmer gimnasztikát® Martin Baker, a drámát Bognár János tanította, emellett agyagoztunk és énekeltünk is. 

Az 1993/94-es tanév során kétszer találkoztunk egy-egy hétvégére a Csillaghegyi Banán Klubban. A februári találkozást Martin Baker és Bognár János vezette, tavasszal Jánossal dolgoztunk, a Bothmer-gimnasztikát® pedig közösen gyakoroltuk.

1994. július

Nyírbátorban egyhetes nyári tábort rendeztünk 50 fő részvételével. A Bothmer-gimnasztika® és dráma órák mellett volt ének és zenei improvizáció Gajdos Andrással, formarajz és közös éneklés. Ebben a táborban fogalmazódott meg először egy több éves magyarországi képzés indításának gondolata.

október

Újból találkoztunk egy hétvégére Martinnal és Jánossal a hidegkúti iskolában. Ezen a hétvégén tartottuk az első, a képzés indításáról és formájáról szóló beszélgetést körülbelül 40 érdeklődő részvételével.

 

november 

Elkészült  a következő évben induló képzés szórólapja. A képzés szerkezetét az ekkor Angliában már évek óta a sikeresen zajló képzés mintájára alakítottuk ki, programját azonban több művészeti és elméleti órával bővítettük.

 

1995. február és április

Két bevezető hétvégét tartottunk az induló képzés után érdeklődőknek. Az első alkalommal Martin és János tanítottak, áprilisban pedig két másik leendő tanárunk vezette a hétvégét: az akkor még szintén Michael Hallban tornatanárként dolgozó és az angol felnőtt képzésen tanító Kim Payne (ma már az USA-ban él és dolgozik) valamint az ausztrál származású, de Németországban élő színész, terapeuta, és Bothmer gimnasztika® tanár, Paul Harnischfeger.

 

augusztus

Szigetújfalun újabb tábort szerveztünk körülbelü1 50 fő részvételével, ahol Bothmer gimnasztika® és dráma mellett fafaragás, ének és zenei improvizáció is volt. Ebben a táborban kezdődtek meg a felvételi beszélgetések Martinnal, melyek később Budán folytatódtak…

A szeptemberben induló képzésre 62 hallgató nyert felvételt.

 

1995. szeptember – 1999. szeptember

Az első magyar Bothmer képzés

A négyéves képzés Dunakeszin kezdődött. Évente kilenc hétvégén, egy ötnapos tavaszi és egy tíznapos nyári táborban találkoztunk és tanultunk az elkövetkezendő négy évben. A “régiek”–akik az előző két év során mér rendszeresen találkoztak a táborokban és hétvégéken–alkották a csoport magját (körülbelül 25 fő). A teljes csoport egy sokszínű, nyitott és lendületes társaság volt. A Bothmer-gimnasztikát rendszeres művészeti foglalkozások kísérték: dráma, ének és zenei improvizáció, formarajz, anatómia, festés, agyagozás és euritmia. A második évtől előadásokat is hallgattunk a Waldorf pedagógia és az antropozófia témakörében.

A képzés harmadik és negyedik évében hangsúlyt kapott a pedagógia és a terápia. A gyermekek tanítására specializálódó hallgatok tanítási gyakorlaton vettek részt, bemutató tanításaikat Martin és Kim értékelték.
A felnőttek tanítására specializálódó hallgatok egy-egy “próba-kurzust” indítottak, melyet három hallgatótársuk folyamatos látogatott és értékelt az egyik vezető tanárral együtt.
A terápia után érdeklődők pedig egy később induló posztgraduális terapeuta képzés keretében mélyíthették el ismereteiket.
A képzés szervezői Baditz László, Szántó Ildikó és Varga Szemes László.

 

1996 nyarán

Átköltöztünk a Pesthidegúti Waldorf iskolába, ami azóta is az otthonunk. Az iskola közelében levő sportcsarnok tágas tere kényelmes lehetőséget biztosít a munkára az azóta is nagyszámú csoportoknak.

 

1997 nyarán

Angliában, a Michael Hallban tartottuk nyári táborunkat, az ottani felnőtt képzés két csoportjával közösen. Nagy kaland és csodálatos élmény volt Bothmeres buszunkkal átkelni a csatornán, eltölteni egy hetet a hihetetlenül zöld dél-angliai dombok között és kihasználni az angol Waldorf iskola adottságait és felszereltségét.  

 

1998 nyarán

Mi láttuk vendégül a két angol csoportot a Pestidegkúti Waldorf Iskolában. A tábor végén mintegy 100 fős kórusunkkal előadtuk tanárainknak a Máriaremetei templomban Gajdos András erre az alkalomra irt művét.

 

1999. június

Oroszlány Péter (aki ekkor maga is a képzést végezte) segítségével megjelent magyarul is Kim Payne: Gyermekeink játékai (Games Children Play) című könyve az AKG és a Metodus-tan Bt. közös kiadásában.

 

nyár

Hidegkúton és Őriszentpéteren készültünk a képzésünket záró Nyílt Napra.

 

szeptember 25.

Több mint 200 vendég részvételével zárult le az első magyarországi képzés. A Nyílt Nap délelőttjén vendégeink bepillantást nyerhettek a Waldorf iskola testnevelés tantervébe. Ebéd után a vendégek több műhelymunka közül választhattak, melyeket a végzős hallgatók vezettek. Ezután Bothmer gimnasztika® gyakorlatokból összeállított koreográfiák bemutatására került sor. A program záró részeként Gajdos András hangszerekre és énekhangra irt művét adtuk elő.

Az első képzésen 52 hallgató végzett. Közülük többen Waldorf iskolákban dolgoznak, felnőtteket tanítanak különböző képzéseken és csoportokban.

Az első négy éves képzés lezárásával “pihenő évet” tartottunk. Az immár posztgraduális csoport többször is találkozott az év során intenzív, néhány napos kurzusokon és közben elkezdtük a következő képzés előkészítését.

 

2000 május 6.

Martin Bemutató Napot tartott az újonnan induló képzés iránt érdeklődőknek. A programon körülbelül százan vettek részt.

 

augusztus

Nyári tábort tartottunk az érdeklődőknek. A tábor nyitott volt mindenki számára. A résztvevők közül sokan a szeptemberben induló képzésre készültek, mások nem ezzel a tervvel érkeztek, ám néhányan közülük meggondolták magukat, és mégis benyújtották a jelentkezési lapukat.

Martin Baker és Rob Sim (Martin kollégája a Michael Hallban és a felnőtt képzésen) tanította a Bothmer gimnasztikát a táborban.

A tábor végén az első képzés hallgatói ünnepélyesen átadták a stafétabotot az új képzés résztvevőinek.

 

2000. szeptember – 2004. október

Második Bothmer képzés

Elindult a második négy éves képzés, majd száz hallgatóval. Ezeknek majdnem fele pedagógus. A legfiatalabb résztvevő 21, a legidősebb 61 éves volt. 

A képzés vezető tanárai Martin Baker, Rob Sim és Paul Harnishfeger. A Bothmer gimnasztika® mellett, művészeti foglalkozások és előadások színesítették a tanulást. 

A képzés szervezői Pásztor Kata és Balassa Ágnes.

 

2004 nyarán

Angliában tartottuk a nyári tábort. Az angliai iskola szépsége és felszereltsége mély benyomást keltett bennünk és nagyban hozzájárult az intenzív munkához, ami a zárónapra való felkészüléssel járt.

 

október

Telt ház előtt zajlott a második képzést lezáró Nyílt Nap. A második képzésen 54 hallgató végzett.

Ezután egy újabb “pihenőév” következett, melyet az új képzésre való felkészülés és posztgrados találkozók tarkítottak.

 

2005. július

Egy újabb nyári tábor keretében ismerkedhettek az érdeklődők a Bothmer gimnasztikával®. A tábor végén a második képzés hallgatói kedves szavak és pár humoros jelenet kísértében adta át a stafétabotot a leendő harmadik képzésnek.

 

2005. szeptember – 2009. október

A harmadik Bothmer képzés

Elkezdődött a harmadik Bothmer képzés, ezúttal közel száz hallgatóval. A csoport összetétele ismét igen vegyes volt: a professzionális sportolótól a színészig mindenféle foglalkozás, érdeklődés és életkor képviseltette magát.

A képzés felépítése alapvetően nem sokat változott, csak csiszoltuk egy kicsit az eddigi tapasztalatok alapján. Vezető tanáraink–Martin Baker, Rob Sim és Paul Harnischfeger mellett az első képzésen végzett és azóta, a felnőtt és gyerekoktatás terén jelentős tapasztalatot nyert posztgradok is egyre többet tanítottak. A Bothmer Movement International® létrejöttével, melynek a magyar Bothmer képzés is tagja–egy nemzetközi közösségnek is részévé váltunk. Ezt először 2006 nyarán éreztük, amikor páran az angol képzésről velünk tanultak a nyári táborban. 

A képzés szervezői Pásztor Kata és Mogyorósi Kriszta.

 

2007. július

A nyári nemzetközi táborban 60 embert láttunk vendégül: Németországból, Svájcból, Hollandiából, Romániából és Angliából. Most fordult elő először, hogy a magyar csoport hirtelen kisebbségbe került. Eddig ugyanis a nagy létszámú kurzusok miatt mindig a magyarok voltak a legtöbben, de most hirtelen megtapasztaltuk milyen a “kisebbséghez” tartozni.Nagy örömet jelentett sok nemzettel vegyes csoportokban dolgozni és sok új tanárt megismerni. Itt találkoztunk először Alheidis von Bothmer-rel, Duncan Harrap-pal, Stephan Thilo-val, Eran Paz-zal, Marc Vereeck-kel és Eric van Wijnen-nel. Jól éreztük magunkat a vendéglátó szerepében és mindenki tapasztalatokkal, sok újonnan tanult gyakorlattal és barátokkal gazdagabban zárta az egyhetes tábort.

 

2008. július

Ismét vendéglátókká váltunk. Az eredeti tervek szerint Angliába készültünk, de miután akadályok gördültek a megvalósítás útjába, szívesen vállaltuk újból a tábor megrendezését. Az előző éves tapasztalatokból tanulva még kellemesebbé próbáltuk tenni az élményt munka és szabadidő szempontjából egyaránt. Nagyon jó volt az ismert arcokat újból látni, a rég nem látott tanárokkal újból együtt dolgozni és különösen örültünk, hogy ezúttal az orosz csoportot és tanárukat, Dimitri Milakov-ot is vendégül láthattuk. A tábor ismét remekül telt és az egy hét mindenkinek nagyon sokat adott. Egy fergeteges búcsúesttel zárult a tábor, ahol megmutattuk egymásnak, mivel dolgoztunk a különböző művészi és kiscsoportos foglalkozásokon, együtt énekeltünk és táncoltunk, majd a tábortűz mellett nagy beszélgetésekkel búcsúztattuk ezt a nyarat.

 

szeptember

Elkezdődött a harmadik kurzus záró tanéve.

 

2009. március-június 

Nyílt napokat tartottunk Budapesten, Szegeden, Nemesvámoson, Gödöllőn,Debrecenben és Szombathelyen az új képzés iránt érdeklődőknek. 

 

július

Bevezető nyári tábort tartottunk az új képzés iránt érdeklőknek.

 

augusztus

Végül eljutnak a harmadik képzés hallgatói Angliába a nemzetközi nyári táborba, ahol öt ország 100 hallgatója Bothmerezhet közösen.

 

szeptember-október

Lelkesen készül a negyedéves csoport a zárásra.

 

szeptember 19.

Újabb nyílt napot tervezünk az októberben induló új képzés iránt érdeklődőknek.

 

október 17.

Végeznek a harmadik képzés hallgatói egy interaktív zárónapon, melyen a nézők betekintést nyerhetnek és kipróbálhatják a Waldorf iskolák mozgástantervét és Bothmer gyakorlatokat.

 

október 28-31.

Elindul a negyedik képzés az első (őszi) intenzívvel Martin Baker vezetésével 43 lelkes hallgatóval. Az új képzésen Martin Baker a vezető tanár, mellette magyar tanárok tartják a hétvégéket. Megalakul a Magyar Bothmer-gimnasztika Egyesület

Elindul a posztgraduális képzés Marc Vereeck vezetésével 21 hallgatóval.

A két képzés az intenzívek idején találkozik októberben, januárban és a tavaszi szünetben.

A képzés szervezői  Szántó Ildikó (új négy éves képzés) és Mogyorósi Kriszta (posztgraduális képzés).

 

2011. augusztus

Odesszában nagy nemzetközi tábort rendeznek, melyen 10 magyar Bothmeres is részt vesz. A másodévesek nyári tábora Őriszentpéterben kerül megrendezésre, ahol a hallgatók számára felnőtt olimpiát rendezünk.

 

2011. november

Elindul az ötödik képzés alapozó éve az első (őszi) intenzívvel 12  hallgatóval. A képzés szervezője  Szalay László.

 

2013. november

Elindul a hatodik magyarországi képzés.

 

2015. november

Elindul a hetedik magyarországi képzés.

 

2017. november

Elindul a nyolcadik magyarországi képzés. Ugyan a koronavírus miatti leállás a képzést is érintette, fél év késéssel, 2022. április végén tartottuk meg a záró ünnepet. 

 

2019. november

Elindul a kilencedik magyarországi képzés, amibe szintén beleszólt a koronavírus szabályozása. A csapat keménymagjához a covid után még csatlakoztak páran, így 2020 őszén folytatódott az évfolyam képzése. 

2022. szeptember 24. 

BOTHMER 100 ünnep Solymáron, a Fészek Waldorf Iskola új tornacsarnokában, a képzés új állandó helyszínén. 

2022. november

Tervezett indulása a tizedik magyarországi képzésnek.